20 Kasım 2013 Çarşamba

Yazı Evi’nden bir şair geçti!

Yazı Evi dün akşam bir şairi ağırladı. Genç şair Banu Başaren yeni çıkan ilk kitabı Kabuk ile şiir gecesine katılanlara seçtiği şiirleri okudu.


Şiir türünün son yıllarda özellikle okuyucu nezdinde ilgi görmemesi, şiir kitaplarının diğer türlerdeki kitaplara nazaran daha az satış yapmasına inat gencecik, pırıl pırıl bir şair yeni kitabı ile okuyucuya merhaba dedi. Şiir atölyesi eğitmeni Banu Başaren yeni çıkan ilk kitabı ile Yazı Evi’ne konuk oldu. Düzenlenen şiir gecesinde Banu Başaren hem kendi seçtiği hem de katılımcıların önerdiği şiirleri okudu. Güçlü sesi, tiyatro oyuncusu olmasından gelen gücü ile şiirlerine hayat veren Banu Başeren sahne ve şiir performansı ile alkış aldı.

Katılımcılardan şiirler
Sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleşen şiir gecesinde genç şair, bazı şiirlerinin oluş hikayelerini katılımcılarla paylaştı. Ardından diğer katılımcılar da kendi şiirlerini okuyarak paylaştı.

Kabuğunu kıranlara ithafen: Kabuk
Önce kitabın kapağından bahsetmek gerekir. Dünyanın ilk şairi olan ve erkek egemen bir topluma ilk başkaldırı simgelerinden biri olan Sümer tanrıçası İnanna’nın kabartma tableti yer alıyor kapakta. Kitapta da şairin deyişiyle kabuğuna saklanarak kanatıp yolmak yerine kabuğunu kıranlara ithafen yazılmış şiirler yer almakta. Kitaptan benim sevdiğim bir şiiri ise şöyle;
Beyaz Tavşanı Takip Et
Tanrı zar atar mı?
Atmaz mı?
Düşmez mi hiç kalkmaz mı?
Bizi buraya kim, niye ittirdi?
Benim düşüm,
Senin düşün,
Bizim düşümüz.
Bir düşün peşinden koşarken
Düşeş
Belki de biz sadece iz düşümüz.
Çok geç kaldım,
Çok geç kaldım…
Bir beyaz tavşanla düştüm kalktım.
Kafam güzel
Alice benim büyük büyük annem
Damarımdaki kanıma sığındım
Tanrı fısıldar kulağıma
Ben yazarım,
İzafiyet olsun…
Kitabı almak isteyenler buradan temin edebilir.

Banu Başeren kimdir?
  • Sahne sanatları tiyatro bölümüne girdi
  • Devlet Tiyatroları ve özel tiyatrolarda oyunculuk yaptı
  • BKM’ye katıldı, Çok Güzel Hareketler Bunlar BKM Mutfak oyuncuları arasında yer aldı
  • Toprağın Çocukları ve Kelebeğin Rüyası filmlerinde oynadı
  • Uluslararası şiir festivallerinde okutmanlık yaptı
  • Kendini İstanbul zanneden bir kadının başrolde yer aldığı “Şehr-i Sevda İstanbul” adlı oyunu yazdı ve oynadı
  • Yazı Evi’nde Yaratıcı Drama ve Şiir Atölyesi eğitimlerini veriyor.
Devamını Oku

13 Kasım 2013 Çarşamba

Öykü türleri / Öykü Atölyesi Günlüğü - 2

Özlem Kiper yönetimindeki öykü atölyesinin ikinci haftasında öykü türleri üzerinde durduk. İyi bir öykü yazarı olmadan önce geçmişten günümüze var olan öykü türlerini bilmek, bu türlerde yazılmış eserleri okumak çok önemli. 

Anton Çehov Öykü Türleri
Kurmacanın öykü ikliminde gezinmemiz devam ediyor. Atölyenin ikinci haftasında öyküyü daha yakından tanımanın ikinci aşaması olarak öykü türleri üzerinde durduk. Eğitmenimiz Özlem Kiper, öykü yazmadan / okumadan önce türler konusunda bilgi sahibi olmanın okuduğumuz ya da yazdığımız metni değerlendirmede bir referans noktası olacağını söyledi.
Türler hakkında bilgi sahibi olmak, yazılan öykünün niteliğini, sanatsal değerini ve öykünün gelişmesinde hangi evrede olduğunu açıkça bize anlatır. Bu nedenle öykü türleri başlangıç noktasında önemli bir aşamadır. Şimdi gelin öykü türlerini özelliklerine bakarak yakından inceleyelim.

Olay Öyküsü
  • Olaylar zinciri kişi, zaman ve yer öğesine bağlıdır. 
  • Olaylar serim, düğüm, çözüm sırasına uygun olarak anlatılır.
  • Olay zamana göre mantılı bir sıra ile verilir. Düğüm bölümünde oluşan merak çözüm bölümünde dile getirilir.
  • Guy de Maupassant tarafından geliştirildiği için bu tip öykülere Maupassant tarzı öykü denir.
  • Türk edebiyatındaki temsilcisi Ömer Seyfettin’dir. Ayrıca Refik Halit Karay, Reşat Nuri Gültekin, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Necati Cumalı da olay türü öykücülüğünün temsilcileridir.
Durum Öyküsü
  • Her hikaye olaya dayanmaz
  • Merak öğesi ikinci plandadır.
  • Yazar bu öykülerde okuyucuyu sarsan çarpan, heyecana getiren bir anlatım sergilemez. Bunun yerine günlük hayattan bir kesit sunar ve insanlık durumunu anlatır. Kişisel ve sosyal düşünceler, duygu ve haller ön plana çıkar. 
  • Anton Çehov tarafından tarafından geliştirildiği için bu öykülere Çehov tarzı öyküler denir. Türk edebiyatındaki temsilcileri Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal'dır.
Modern Öykü
Diğer öykü çeşitlerinden farklı olarak insanların her gün gördükleri fakat düşünmedikleri bazı durumların gerisindeki gerçekleri, hayaller ve bir takım olağanüstülüklerle gösteren hikayelerdir. En güçlü temsilcisi Kafka’dır. Bizdeki temsilcisi Haldun Taner’dir. Genellikle büyük şehirlerdeki yozlaşmış tipleri, sosyal ve toplumsal bozuklukları felsefi bir yaklaşımla ince bir yergi ve yer yer alay katarak irdeler biçimde gözler önüne serer.
Unutmayın, burada anlatılanlar sadece dersin içinden seçilmiş kısımlardır, kurmacanın tüm yönlerini keşfetmek için Özlem Kiper Öykü Atölyesi'ne katılmanızı öneririm.
Devamını Oku

12 Kasım 2013 Salı

Galapera ile kurmaca dünyasını keşfedin!

Jale Sancak yönetimindeki Galapera Yaratıcı Yazarlık Atölyesi, yazıya gönül vermiş veya yazma becerisini geliştirmek isteyenlere yol gösteriyor.

Jale Sancak Yaratıcı Yazarlık Atölyesi
Galapera Kültür ve Sanat Derneği’nden her hafta cumartesi günleri düzenlenen yazar buluşmaları sayesinde haberdar oldum. Bu söyleşilerden birine Selim İleri konuk olmuştu ve yeni çıkan romanı Mel’un hakkında konuşmuştu. Dernek merkezi hınca hınç doluydu. Etkinliği düzenleyen dernek başkanı Jale Sancak ile ilk görüşmemiz de bu söyleşide oldu. Sıcak samimi bir ortamda yazar Selim İleri rehberliğinde edebiyat ve sanata dair keyifli bir söyleşi oldu.
Sonrasında Galapera’nın yaratıcı yazarlık atölyelerini düzenlediğini öğrendim. Jale Sancak eğitmenliğindeki bu atölyelerde katılımcılar yazı becerilerinin geliştirmenin yanında kurmacanın bilinmeyen yönlerini ve tekniklerini de keşfediyorlar. Ayrıca atölye katılımcılarının öyküleri Galapera’nın internet sitesi ve Galapera Fanzin’de yayınlanıyor.

Jale Sancak Fırtına Takvimi RomanJale Sancak'ın ilk romanı okuyucularla buluştu
Roman ve öykü atölyesi eğitmeni olan Jale Sancak ilk romanı ile okuyucularını selamladı. Öykü kitapları ile tanınan Jale Sancak bu ilk roman denemesinde bilgi ve deneyimlerini roman türünde sergiliyor. Şiirsel bir anlatımın hakim olduğu Fırtına Takvimi adlı roman çarpıcı betimlemeler ve acıtan hayat hikayeleriyle okuyucusuna farklı bir dünyanın kapılarını açıyor. Keyifle okuyacağınızı umuyorum.
Siz de yazma yetinizi geliştirmek, edebiyatın büyülü dünyasında yol almak ve kurmacanın gizemini çözmek istiyorsanız Galapera yaratıcı yazarlık atölyelerinden birine mutlaka katılın.

Öykü Atölyesi (Uygulamalı)
Jale Sancak Galapera
Yorum, bilgi ve paylaşım esaslı atölyede, yaratma cesareti kazandırılırken, öykü yazma teknikleri, yazınsal metinde kurgu, karakter oluşturma, mekân, zaman, atmosfer, bakış açısı, betimleme öğeleri öğretiliyor, usta yazarların öykülerinin çözümlemeleri yapılıyor ve katılımcıların öyküleri değerlendirilerek dergilerde yayınlanabilmesi için katkı sağlanıyor.
Atölye katılımcıları, Galapera Sanat’ın edebiyat söyleşilerine de katılarak Türk edebiyatından birçok yazarla söyleşi yapma olanağı bulabilecekler.
Atölye Başlangıç: 30 Kasım 2013
Eğitim Süresi: 12 hafta
Gün ve Saat: Cumartesi günleri saat 14.00-16.00

Roman Yazma Teknikleri Atölyesi
Roman yazmak ya da roman yazma tekniklerini öğrenmek isteyenler için açılan bu atölyenin başlıca konuları romanda tema, çatışma, karakter oluşturma, olay örgüsü, biçem ve biçimdir. Atölyenin keyifli paylaşım ortamı içinde, hem bir roman üretimine başlayabilir, hem de usta yazarların romanlarından örneklerle yazdıklarınıza katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca üzerinde çalışmakta olduğunuz, ama bazı sorunları çözemiyorum, metni geliştiremiyorum, anlatma biçimimi beğenmiyorum diye düşündüğünüz romanlarınız varsa destek olunuyor.
Atölye Başlangıç:
21 Kasım 2013
Eğitim Süresi: 12 Hafta
Gün ve Saat: Perşembe 19.30-21.30
Bilgi ve iletişim için: laloze68@gmail.com - galapera.org
Devamını Oku

10 Kasım 2013 Pazar

Kara Kutu Tiyatrosu oyun yazma yarışması

Türk tiyatrosuna yeni yapıtlar kazandırmayı, yeni oyun yazarlarına destek vermeyi amaçlayan Kara Kutu Tiyatrosu oyun yazma yarışması düzenliyor. Yarışmaya son katılım tarihi 18 Ocak.

Kara Kutu Tiyatrosu Oyun Yarışması
Oyunlarını Beyoğlu'ndaki kendi sahnelerinde sergileyen ve alternatif tiyatro mekanlarından biri olan Kara Kutu, bu yıl ilk defa oyun yazma yarışması düzenliyor. Kara Kutu bu yarışma ile çağdaş Türk tiyatrosuna yeni yapıtlar kazandırmayı, bu alanda ürün veren veya vermek isteyen yazarların oyunlarının değerlendirilmesine olanak sağlamayı ve tiyatro oyunu yazılmasına destek olmayı amaçlıyor. Yarışma sonrasında ödül alan yapıt daha sonra Kara Kutu Tiyatro tarafından sahnelenecek. Yarışma herkesin katılımına açık.
Yarışma seçici kurulunda şu isimler yer alıyor: Turgay Kantürk, Sibel Arslan Yeşilay, Nilay Yılmaz, Jale Sancak, Egemen Sancak, Ceylan Dizdar ve Erşah Özhim

Kara Kutu Tiyatrosu Oyun Yazma Yarışması Katılım Koşulları
  1. Yarışma herkese açıktır, yaş sınırlaması yoktur.
  2. Oyun yazarları yarışmaya tek yapıtla katılabilirler.
  3. Konu sınırlaması yoktur.Çocuk oyunları, kısa oyunlar, uyarlama oyunlar yarışma dışıdır.
  4. Yarışmaya katılacak yapıtların daha önce sahnelenmemiş ve başka hiçbir yerde ödül almamış olması gerekmektedir.
  5. Ödül tek yapıta verilecektir. Seçici kurul gerek gördüğü takdirde ödül paylaştırılabilir.
  6. Ödül alan yapıtın yazarına 750 TL ve bir plaket armağan edilecektir.
  7. Ödül alan yapıt, ödülün açıklandığı tarihten itibaren, bir yıl süre ile telif ödenmeksizin Kara Kutu Tiyatro'da sahnelenecektir. Yarışmaya katılanlar bu koşulu kabul etmiş olurlar.
  8. Ödüle son katılım tarihi 18 Ocak Cuma 2014'dür.
  9. Ödül alan yapıt 2014 yılı Nisan ayı içinde açıklanacak, ödül töreni Mayıs ayında yapılacaktır.
  10. Yapıtlar 7'şer adet olarak, özgeçmiş ve iletişim bilgileriyle birlikte, Kara Kutu Tiyatro'ya elden,posta veya kargo ile gönderileceklerdir.
  11. Yarışmaya katılacak yapıtların, Tünel, Ensiz Sokak, Şeref Apt. No 4 /4 Beyoğlu / İstanbul adresine gönderilmesi gerekmektedir.
Kara Kutu Tiyatrosu ve Galapera’nın web sayfalarından yarışma ile ilgili daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kara Kutu Tiyatrosu
Tünel, Asmalımescit,
Ensiz Sok. No 4/4.Beyoğlu/İstanbul
Devamını Oku
BlogOkulu Gadgets