6 Mart 2013 Çarşamba

Selim ileri: Roman artık satıs unsurudur!

Türk edebiyatının son dönemini değerlendiren usta yazar Selim İleri, günümüzdeki edebiyat ortamının fabrikasyon halini aldığını belirterek romanın satış rakamlarıyla anılır olduğunu söyledi.

Selim İleri edebiyatın ticari meta haline geldiğini söyledi.
Selim İleri'nin 24 televizyonunda yer alan Yazının Ustaları adlı programındaki söyleşisini video paylaşım sitesinde izlerken aldığım çeşitli notları sizlerle paylaşmak istedim. İki video halinde olan söyleşinin ilkinde Selim İleri, günümüz Türk edebiyatının son dönemine yönelik yerinde tespitler yapıyor.

Selim İleri: Edebiyat ortamı ticari meta haline geldi!

Yazarlık hayatının ilk yılları ile günümüz edebiyat ortamını karşılaştıran Selim İleri iki dönem arasında ciddi farklar olduğunu vurguladı. Günümüz yazarlarına hafiften dokundurarak açıklamalarını sürdüren yazar videodaki söyleşisinde şunları söyledi: “Bizim kuşağın yetiştiği yıllarda edebiyat daha kendi iç dünyası içerisinde olan, bugünkü gibi bir fabrikasyon halini almamış bir ortamdı. Bugün edebiyat ticari bir meta haline gelmiş bir ortam. Benim yetiştiğim yıllarda insanlar kendi yazdıkları, çizdikleri ile ilgilenirdi. Kitaplarının nasıl sunulacağını planlamazdı. Bu açıdan bakıldığında dün ve bugün arasında çok ciddi fark var. Belki işin profesyonelleşme başlamasından dolayı bunun doğal olduğunu düşünmek de mümkündür. Ama bizi yetiştiren insanların özverileri, duyarlılıkları, edebiyata olan bağlılıkları hasret olarak ben de var.”

Gençler romanlarının satışıyla ilgileniyor!

Okuyucunun ve yazarın gözündeki roman algısına da değinen Selim İleri, romanın artık satış unsuru olarak ele alındığını vurguladı. Yazar olmak isteyen gençlerde de buna yönelik bir eğilim olduğunu belirten Selim İleri “Gençlerde ben nasıl iyi roman yazarım diye değil, yazdığım romanı nasıl sattırırım diye bir kaygı hakim” dedi.

Okuyucu: Romanınız ne kadar sattı?

Günümüzün öykü anlayışına dair bir açıklamada da bulunan Selim İleri sözlerini şöyle sürdürdü: “Öykü ise hala daha narin bir çizgide. Kendi içerisinde daha tutarlı bir iş yapma gayreti gösteren yazarların kaleminden çıkıyor. Roman alanında da bu tarz kalemler elbette var. Ama genel perspektiften yaklaştığımızda roman bugün Türkiye’de “Ne kadar sattı?” sorusuyla anılıyor. Maalesef okuyucuda da bu hastalık var. Eskiden romanda ne anlattınız diye sorardı okuyucular –gerçi bu da saçma bir soruydu- ama şimdi kaç adet basıldı, kaçıncı baskıda diye soruyorlar.
Umutsuzluğa da kapılmamak lazım, hep böyle gidecek diye bir kaide yok. Sanıyorum ki tekrar kendi mecrasına, edebi akışına geri dönecektir.”

Selim İleri’nin burada kendimce önemli gördüğüm açıklamalarına yer verdim. Yazarın nasıl yazdığını, eserleri hakkında neler düşündüğünü ve keyifli sohbetini dinlemek için mutlaka videoları izleyin.

 

0 yorum:

Yorum Gönder

BlogOkulu Gadgets