19 Mart 2013 Salı

Yazar Olma Yolunda Yaratıcı Yazarlık Kitapları

Yaratıcı yazarlık hakkında kaynak temin etmek isteyenlere özel olarak derlediğim yaratıcı yazarlık kitapları burada. Atölyeye gitme şansı bulamayan ya da bilgilerini güncellemek, farklı teknikler öğrenmek isteyenlere kaynak teşkil edeceğini düşünüyorum.

Yaratıcı yazarlık kitaplarını sizin için bir araya getirdik.
Yazar olma yolunda ilerlemek isteyenlerin attığı ilk adım olarak düşündüğüm yaratıcı yazarlık ile ilgili kitaplar son yıllarda oldukça ilgi görüyor. Yazar olma isteğinin artması yaratıcı yazarlık kaynaklarına da olan ilgiyi paralel olarak artırıyor. Ülkemizde yayımlanan yaratıcı yazarlık kavramını anlatan, yazar olmanın ne olduğunu ve yazma tekniklerini içinde barındıran kitapların derlemesini yapmak elzem oldu. Aşağıdaki kitaplardan bazılarını ben de okudum. Kendi yazma yolculuğuma eşlik eden bu kitaplar karanlık yolda yürüyen bir yazar adayı olarak bazen yolumu aydınlattılar, bazen de yaptığım yanlışları gösterdiler.
Aşağıda yaratıcı yazarlık ile ilgili kitapların tanıtım yazılarından derlenmiş bir seçki var. Size yakın hissettiğiniz, faydalı olacağını düşündüğünüz bir kitabı mutlaka okumanızı öneririm. Fikir sahibi olmak ve aklınızdaki (hepsine olmasa bile) sorulara cevaplar bulacağınıza eminim. İyi okumalar.

Necdet Karasevda yaratıcı yazarlık kitabı
Yazarlık Okulu - Necdet Karasevda
Araba kullanmayı, yüzmeyi, bisiklete binmeyi, resim yapmayı, bağlama çalmayı, ayakkabı boyamayı, sinema filmi çekmeyi annesinin karnında öğrenen biri var mı? Ya da doğuştan kasap olarak, piyanist olarak doğan biri? Elbette bu soruların cevabı hep olumsuz olacaktır. Çünkü hiç kimse anasının karnında badana yapmayı, topa röveşata vurmayı, yankesicilik tekniklerini öğrenemez. Bunların hepsi belirli bir süreçte çeşitli eğitim ve uygulamalarla öğrenilmiş şeylerdir.
Zidan'nın gol kralı, Picasso'nun soyut resimler yapan bir ressam, Tarkan'ın bir pop star olarak doğması kabullenilir bir şey olmadığına göre, bir kişinin de yazar olarak doğması beklenilemez. "Herkes yazar olamaz!", "Yazarlık, büyüsü olan bir uğraştır.", "Yazarlık yetenek işidir." gibi olumsuzluk bildiren cümlelerle birçok yazar adayının heyecanı kırılır, morali bozulur. Böylelikle edebiyat âlemi belki birçok yazarını kaybeder. Yazarlık da birçok meslek ve uğraş gibi sonradan çeşitli çalışmalarla, uygulamalarla, üstün bir çabayla elde edilen bir kazanımdır. Kısacası konuşmayı bilen herkes yazar olabilir! Sen de yazar olabilirsin.

Murat Gülsoy yaraıcı yazarlık kitabı
Büyübozumu: Yaratıcı Yazarlık - Murat Gülsoy
Murat Gülsoy bu kitabıyla, yazı serüveninin en başından beri attığı tüm adımlara basarak geri dönüyor, yalnızca kitapları değil dünyanın kendisini de bir metin olarak olarak okuyan bir edebiyat geleneğinin izini sürüyor. Bir süredir vermekte olduğu yaratıcı yazarlık derslerinden yola çıkarak, gerçekliği yazı yoluyla yeniden kurmanın araçlarını, yöntemlerini sorguluyor. Gülsoy, kurmacanın bilinen sınırlarıyla ihlâl edilebilir kurallarını açımlarken, bir büyüyü bozuyor ve okuyanla yazan arasındaki sessiz anlaşmanın kurallarını alt üst ediyor. Sözün kısası, anlatacak bir hikayesi olanlara okunaklı bir anlatı kurmanın yollarını işaret ediyor. Yolları çatallanan yazı bahçesinde kaybolmasınlar diye.


Semih Gümüş yaratıcı yazarlık kitabı
Yazar Olabilir miyim? - Semih Gümüş
Yazanlar ve okuyanlar için kılavuz kitap niteliği taşıyan Semih Gümüş’ün “Yazar Olabilir miyim?” adlı kitabı yazma sanatının inceliklerini anlatıyor. Semih Gümüş, kitabının tanıtımında yazar olmaya karar vermişlere şunları söylüyor: Doğru bir okuma biçimi edinmiş, dolayısıyla okuduklarının anlamlarını kendi başına sökebilen ve kendi yazdıklarını bütün yazınsal öğeleri soyutlayarak çözümleyebilen, eleştirebilen yazar adayı, aynı zamanda okumayla yoğun ve sürekli bir ilişki içinde yaşamayı başarabilirse, yazmayı da er geç başarır.





  • Kitabın içeriğinden konu başlıkları şöyle: 
  • Yaratıcı Yazının Yolları, Yordamları
  • Nasıl Yazmalıyım?
  • Gerçek, Düş, Kurmaca
  • Yazınsal Metin ve Hikâyesi
  • Yazınsal Kişileri Yaratma Biçimi
  • Metin Nasıl Başlar, Nasıl Biter?
  • Bir Anlatım Sorunu: Birinci Kişi Anlatımı
  • Yoğunluğun Sırrı
  • Olay Örgüsü ve Düğümleri Bağlamak
  • Mekân ve Nesneler
  • Bir Anlatı Olarak Kısa Öykü
  • Yalınlığın Zorluğu ve Olanakları
  • Yalınlıktan Karmaşıklığa Geçiş
  • Romancının Deneyimi
  • İnsanın Yazıdaki Yeri
  • Nasıl Yayımlayabilirim?


Aydın Şimşek yaratıcı yazarlık kitabı
Yaratıcı Yazarlık ve Deneysel Düşünme - Aydın Şimşek
1980`den bu yana birçok sanat ve yazın dergisinde şiir, deneme ve eleştiriler yayımlayan Aydın Şimşek Deliler Teknesi ve Öykü Teknesi adlı dergileri de çıkarıyor ve Osman Gazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü`nde dersler veriyor. Aydın Şimşek, kitabının arka kapağından okuyucularına şöyle sesleniyor:  “Yazmaya yönelmek öncelikle azınlık olmayı göze almaktır. Yazmaya yönelen, azınlığın bir üyesidir. Ve bu azınlığın birbirinden yazı dışında hiçbir çıkarı yoktur. Yazı, insana açıklamak zorunluğundan uzak tutuyor, açıklamak zorunda bırakılmaya da bir tepki oluşturuyor.
Unutmamalıdır ki yazar ideal okurun kendisidir. Bu nedenle dış dünyaya ve okura karşı birinci dereceden sorumluluğu yoktur yazarın. Kendine, yazının iç disiplinlerine, dinamiklerine karşıdır asıl sorumluluğu.”

Yeşim Gökçe'nin yaratıcı yazarlık kitabı çocuklar için
Ben Büyüyünce Yazar Olacağım - Yeşim Gökçe
Yaratıcılık deyince ise, en avantajlı konumda olan kimlerdir? Tabii ki çocuklar... Öğrenilmiş normların ve kısıtlamaların henüz yaratıcılığına gem vuramadığı çocuklar. Onların yaratıcılıklarını daha da geliştirmek ise tüm anne-babaların ve eğitmenlerin isteği. Yaratıcılığı geliştirmenin en önemli yollarından biri ise hayal kurmak ve bunları yazıya dökmek.

Yaratıcı Yazarlık Alıştırmaları
Yeşim Gökçenin yazarlık ve eğitmenlik konusundaki deneyimlerini aktardığı bu kitap, anne-babalar, eğitmenler ve çocukları için hazırlandı. Çocuklarınızla birlikte büyük keyif alarak yapabileceğiniz pek çok yaratıcı yazarlık alıştırmalarıyla zenginleştirildi. Belki bu alıştırmaların sonucunda çocuklarınızın hayal dünyasının zenginliği ile karşılaştığınızda çok şaşıracaksınız. Belki kendi dünyanızın da zenginleştiğini göreceksiniz. Çünkü yaratıcılık konusunda yaşanan kavram kargaşasından yorulan büyükler de, bu kitapta sade bir teori ile karşılaşacaklar.
Çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Yeşim Gökçenin dediği gibi "hem 8 yaşında hem de otuzlu yaşlarında iki öğrenci aynı sırayı paylaşıp aynı dersi dinleyip, aynı notları tutabiliyorlar." O halde sizin de çocuklarınızla bu eğlenceli serüvene atılma zamanınız gelmedi mi?

Danell Jones yaratıcı yazarlık kitabı
Virginia Woolf’tan Yazarlık Dersleri - Danell Jones
Bu kitapta, ünlü İngiliz yazar Virginia Woolf'un yazarlık ve yazma sanatı üzerine aktardığı düşüncelerden esinlenerek kurgulanmış bir yazarlık atölyesi bulacaksınız. Danell Jones, yedi önemli başlıkta, yazarlık için heyecan taşıyanlara yol gösterecek bir kaynak kitap sunuyor.
Büyük bir yazarla karşılıklı oturup konuşmanın hayalini kim kurmamıştır ki? Shakespear'le bir şeyler içerek, Bronte kardeşlerle çayırlar üzerinde yapılan bir öğleden sonra yürüyüşü ile ya da Jane Austen'a beş çayında misafir olmanın neticesinde yıllardır hayranlıkla okuduğumuz tüm bu oyunların, şiirlerin ve romanların nasıl yazıldıklarını anlamak mümkün olurdu belki. Ve belki de kendi yazacaklarımız için bir ilhamla ve birikimle ayrılırdık yanlarından.

Öğrenciler için parlak ders notları!
Virginia Woolf'tan Yazarlık Dersleri tam da bu hayalin gerçekleştiği bir dünyaya götürüyor okuru. İngiliz ve modern dünya edebiyatının en nitelikli eserlerinden bazılarını kaleme almış olan, ardında binlerce günlük sayfası, yüzlerce mektup, nice deneme ve roman bırakmıştır. Kitabı hazırlayan akademisyen, yazar Danell Jones kitabın önsözünde, tüm bu sayfaların arasında öğrencileri için parlak yazı notları bulmaya çabalarken, Virginia Woolf'un zarif figürünü sınıfta hayal ettiğini ve bunun kendisine çok gerçek tınlamasıyla bu fikri hayata geçirmeye karar verdiğini anlatıyor.

Stephen May yaratıcı yazarlık kitabı
Yaratıcı Yazarlık - Stephen May
Yazmayı ister bir hobi, ister gelecekte yaşamınızı kazanacağınız bir iş olarak görün; size gerekli olan yapıtaşlarını bu kitapta bulacaksınız. Yazmak üzerine binlerce saat kafa yormuş, tartışmış, hocalık yapmış isimlerin de bulunduğu pek çok yazarın tavsiyeleri sizin için bir araya getirildi. Kendinize duyduğunuz güveni artıracak pratik alıştırmalar sayesinde yazmanın aslında o kadar da zor olmadığını görecek ve kendi yazı serüveninize çıkabileceksiniz.
Fikir üretme ve ilham alma, editörle temas nasıl sağlanmalı, sık yapılan bazı hatalar, iyi bir giriş bölümü, tatmin edici bir final, romana giriş, kurmaca dışı yazı, çocuk kitabı yazarlığı, merakta bırakma tekniği, iyi bir üslubun düşmanları, tiyatro oyunu ve dizi senaryosu yazmak... Ve daha fazlası bu kitapta.

Sevinç Gündüz yaratıcı yazarlık kitabı
Öykü, Roman Yazma Sanatı - Sevim Gündüz
Bu kitap roman (ve öykü) yazmak isteyenlere bu tekniklerin ipuçlarını vermeyi amaçlamaktadır. Ayrıca bu teknikleri bilmenin okurlara da bir kitabı okurken neleri göz önünde bulundurmaları gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.
Yazmak, ölüme meydan okumanın, gelecekte yaşamanın,"dünyaya ve geleceğe kazık çakma"nın, ve belki de bir yandan "o kazığa tutunma"nın, kendini, düşüncelerini anlatmanın ve dünyayı değiştirme çabalarının bir yoludur.  Kimi insanlar doğanın kendilerine çekirdek halinde verdiği yetenekler arasından, geliştirmek için yazma yeteneğini seçerler. Esin pırıltılarını yakalayıp yetenekleriyle harmanlayarak yazarlar ve başkalarına sunarlar.
Bir insan, ister yazı ister başka bir yaratı alanında olsun, yalnızca esin ve yetenekle nitelikli, kalıcı bir veya bilemediniz iki yapıt ortaya koyabilir.  Yalnızca yeteneğe yaslanarak sürekli ve nitelikli şeyler yaratmak olanaklı değildir.

Roman yazma teknikleri kitabı
Her Yönüyle Roman Yazımı - Joyce ve Jim Lavene

İlk taslağın tamamlanmasından iyi bir sözleşme imzalamaya kadar yazarlık hayalinizi gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan her şey bu kitapta mevcut.
İster polisiye romanlar yazın, ister gerilim, aşk ya da tarihi roman. Türünüz ne olursa olun, Her Yönüyle Roman Yazımı geleceğin çok satanına imza atmanızda yol gösterecek eşsiz bir rehber.
Edebiyat dünyasında rekabet gücünüzü artırmak için tüm bilmeniz gerekenleri ve ihtiyaç duyacağınız önerileri bir arada toplayan Her Yönüyle Roman Yazımı size;

  • yaratıcı fikirlerinizi çok satan bir hikayeye dönüştürmeyi, 
  • güçlü bir tema oluşturmayı, 
  • gerçekçi karakterler yaratmayı, 
  • taslak hazırlamayı, 
  • çalışmanızı yayıncılara pazarlamayı ve satmayı öğretecek. 

Özenle hazırlanmış bu çalışmanın içeriği bu başlıklarla sınırlı değil; tüm roman türleri hakkında bilgi edinecek, dilbilgisi kurallarını yeniden hatırlayacaksınız. Bu kitap, potansiyelinizi ortaya çıkarmanıza yardımcı olacak.
Bu güne dek, çok sayıda kısa hikayeyle birlikte kırktan fazla romana imza atmış olan Joyce & Jim Laverne, Her Yönüyle Roman Yazımı kitabında kendi tecrübelerini okurla paylaşıyor ve eşsiz tavsiyelerde bulunuyorlar.

0 yorum:

Yorum Gönder

BlogOkulu Gadgets