3 Mart 2013 Pazar

Yeni Bir Edebiyat Akimi

Ülkemizde genç insanların bir araya gelerek kurduğu bir akım olan Üç Günlük Dünya Edebiyatı, sıra dışı ve eğlenceli duruşu yeniye özlem duyan edebiyat tutkunlarının dikkatini çekiyor.

Yeni bir edebiyat akımı
Osmanlı Devleti'nin son yıllarında batı tarzı edebi ürünlerin verilmesiyle birlikte genç yazar ve şairler bir araya gelerek edebi akımlar oluşturmaya başlamışlardı. Birçoğu Batı Avrupa'da ortaya çıkan fikirlerden etkilenerek oluşturulan Türk edebiyatının akımları yerel motifleri de içinde barındırıyordu. Bu gelenek cumhuriyetin ilk yıllarında da devam etti ve 50'li yıllarında ortasına kadar sürdü. Hafızam beni yanıltmıyorsa 1979 yılında yazarlar bir araya gelerek bir kooperatif kurmuş adını da YAZKO koymuşlardı.
1980 darbesinin ardından yazarlar tıpkı toplum gibi bireyselleşmiş ve kendi kabuğuna çekilmişti. Yazarlar eserlerini yalnızlığın yarenliği ile yazmaya başladılar. Bir araya gelip edebi akım yaratma maceraları ise tarihin tozlu sayfalarında yerini aldı.

Eğlenceli ve iddialı!
Edebiyatta geçmiş dönemlerin birlikteliğini hatırlatan bir girişim var, adı Üç Günlük Dünya Edebiyatı. Genç yüreklerin bir araya gelerek kurdukları bu akım, sıra dışı ve eğlenceli aynı zamanda yenilikçi bakışı ile dikkat çekiyor. Üç Günlük Dünya Edebiyatı'nın manifestosu bile var. Ne yapmak istediklerini, nasıl düşündüklerini ve ne olduklarını manifestodan aldığım şu sözle daha iyi anlayabiliyoruz: "Üç Günlük Dünya Edebiyatı ile henüz seyircisi gelmemiş bir salonun ışıkları açılmamış sahnesine çıkmayı deniyoruz."

Kitap Tanıtımı ve Manifesto
İnternetti karıştırırken karşıma çıkan bu yeni akımın manifestosunu ve akımın yazarlarından Feyyaz Yiğit'in kendi kitabını konu aldığı tanıtım videosunu sizinle paylaşıyorum. Videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim, böyle tanıtım görülmemiştir efenim :)

Üç Günlük Dünya Edebiyatı Manifestosu

0 yorum:

Yorum Gönder

BlogOkulu Gadgets