12 Şubat 2014 Çarşamba

Yazmak üzerine 11 film önerisi

Yazan dostlarımıza ışık tutacağını düşündüğüm yazmak ve yazarlık üzerine 11 Film önerisi; yazarlık, yazma eylemi, yazamama sendromu, yazmanın varoluş ile ilişkisi gibi konuları barındıran filmleri konu alıyor.

Yazmak üzerine öneriler
Keyifli, dolu dolu bir edebiyat blogu olan Kalem Kahve Klavye’de Koray Sarıdoğan imzasıyla yayımlanan Yazmak ve Yazarlık Üzerine 11 Film makalesini sizlerle paylaşıyorum.
Yazarlık ve yazmak, bir filmin doğrudan konusu olduğunda izleyenin merak edeceği ve filmi çekenlerin de ilk değineceği konu, yazarın yazma süreci olur herhalde. Yazar nasıl yazar? En sıradanından en tutkulusuna, tüm yazarların bir ritüeli var mıdır? Yazmadan önce, yazarken ve sonrasında nasıl ruh hallerine girerler? Yazamama sendromu ne menem bir şeydir mesela? Ya da yazarlar, yazmadıkları zamanlarda ne kadar farklıdırlar? Daha derine inersek, bir insan neden yazmak ister? Kendiyle, dünyayla ve kelimelerle derdi nedir? Vesaire…

Yazarlık filmleri ve barındırdıkları!
Bu bir “yazarların hayatlarını anlatan filmler, yazar biyografileri, kitap uyarlamaları” seçkisi değil. Öyle olsa zaten birkaç filmle sınırlamak da çok zor olurdu. Seçki, beklendiği üzere kendi film zevkimi ve edebiyat anlayışımı yansıtmaktan kaçınamayarak hazırladığım, yazma eylemini ve çeşitli yazarlık hallerini merkeze alan filmlerden oluşuyor.
Daha açık ifade etmek gerekirse, örneğin, Stephen King’in romanından uyarlanan 1990 yapımı Misery filminde bir yazar ve eseri vardır kahramanlar arasında fakat filmin temel izleği yazmak değildir. Oysa aşağıdaki filmlerin hemen hepsinde yazarlık, yazma eylemi, yazamama sendromu, yazmanın varoluş ile ilişkisi gibi pek çok açılardan filmin merkezine alındığını göreceksiniz. Veya en azından benim öyle sandığımı.

Yazmak ve Yazarlık Üzerine 11 Film önerisinin tamamını buradan okuyabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder

BlogOkulu Gadgets